Gele diamanten

Gele diamanten, een prachtige variatie op een klassieke steen

    

Diamonds are a girl’s best friend, wordt wel eens gezegd. Maar gele diamanten worden in dit gezegde nooit meegenomen! En dat is vreemd, want gele diamanten zijn prachtig en staan heel mooi in verschillende juwelen. Wil je meer weten over deze speciale versie van de diamant? Lees dan verder!

Veel mensen vragen zich af hoe het nou komt dat sommige diamanten een kleur hebben. Is dit nep, of bewerkt? Nee hoor, de kleur van de diamant ontstaat al bij het maken van de diamant, diep in de aarde. Dit is vaak een lang en (natuurlijk) chemisch proces. Diamanten kunnen verschillende kleuren hebben en dat wordt veroorzaakt door een grote verscheidenheid aan zaken. In het geval van de gele diamant, verkleurt de steen geel door de nabijheid van stikstof in de aarde.


Experts noemen diamanten gekleurd, gebaseerd op de afwijking van de volledig kleurloze diamant. Er zijn relatief weinig gekleurde diamanten, maar van alle gekleurde diamanten, is de gele diamant de meest voorkomende. Omdat er al met al maar heel weinig gekleurde diamanten zijn, zijn ze dus toch wel erg zeldzaam. Hoewel gele diamanten zeldzaam zijn, betekent dit niet dat juwelen met gele diamanten automatisch duurder zijn dan normale diamanten. De allerduurste diamanten zijn volkomen kleurloze diamanten. Dit is omdat ze meer licht doorlaten en daarom meer schitteren dan alle andere diamanten. En natuurlijk hangt de prijs ook af van de grootte en kwaliteit van de steen en het juweel waar de steen in verwerkt is.

Veel mensen vragen zich ook wel eens af, kan mijn diamant veranderen van kleur over tijd? Dit is niet het geval. Omdat de kleur van een diamant niet bepaald wordt door de tijd, maar door de samenstelling, is het niet mogelijk dat de kleur gaat veranderen. De kleur van het juweel waar de steen in verwerkt is kan natuurlijk wel veranderen, vooral als deze van lage kwaliteit is.

In juwelen met gele diamanten zie je dat de steen in vele vormen geslepen is. Leuke voorbeelden zijn bijvoorbeeld vierkante stenen of zelfs hartvormige stenen. Je kunt natuurlijk online veel aankopen en nadat je deze tekst hebt gelezen weet je ook precies waar je op moet letten bij het aankopen van gele diamanten.